Ideat ja ohjeet

Tikkurila - sisäseinän maalauksen ABC

Värien valinnassa kokonaisuus ratkaisee. Toimiva värimaailma syntyy, kun tilassa käytetyt värit ovat tasapainossa. Ota avuksesi Tikkurilan värikartat ja värilastut ja tee värien valinta paikassa, johon väri laitetaan.

1. Puhdistus

Puhdista aiemmin maalatut seinäpinnat ennen maalaamista Seinäpesuaineella. Pesuaine poistaa liat ja rasvat pinnoilta ja samalla myös kuluttaa vanhaa maalipintaa parantaen uuden maalin tartuntaa. Seinäpesua suihkutetaan pinnoille ja pestään siivousliinalla, sienellä tai mopilla. Jos pinnat ovat kiiltävät, käytetään pestessä karhunkieltä, näin saadaan pinta myös karhennettua. Pyyhi pesuaine pois pinnoilta veteen kostutetulla siivousliinalla, sienellä tai mopilla, huuhtele sitä välillä vedellä. Anna pintojen kuivua rauhassa. Jos pinnat jäävät kiiltäviksi, hio ne himmeiksi ja pyyhi hiontapöly pois nihkeäksi kostutetulla siivousliinalla. Poista samalla myös irtoava maali esim. ruuvinkantojen tms. ympäriltä.

2. Tasoitus

Tasoittamalla alustat huolellisesti varmistat hyvän lopputuloksen, maalipinta näyttää tasaiselta ja kestää pidempään. Tasoitteet täyttävät alustan huokoset, levyjen saumat ja oikaisevat pintojen epätasaisuudet. Hyvä tasoite kiinnittyy lujasti alustaan ja antaa hyvän tartuntapohjan pintakäsittelylle.

Hole-In-1 on valkoinen erikoiskevyt kitti seinäpintojen ruuvin- ja naulankolojen yms. naarmujen täyttöön. Sillä on erittäin hyvä täyttökyky jopa 50 mm saakka ja kitti on lähes kutistumaton. Täytä kolot ääriään myöten ja poista kevyesti lastaa painamalla ylimääräinen pois. Syvät kolot on hyvä täyttää kahdessa osassa. Kitin levitykseen pienissä koloissa sopii hyvin taipuisat japan-lastat. Kitatut kohdat kuivuvat kerrospaksuudesta riippuen 0,5-24 h. Hio kuivunut kittauspaikka ja poista hiontapöly esim. pölyharjalla.

Presto LF+ on harmaa käyttövalmis tasoite mm. kipsilevy- betoni- ja rappauspinnoille. Sillä saa sekä kiinnitettyä paperinauhan kipsilevyn saumoihin että tasoituksen jälkeen ylitasoitettua saumanauhat. Tasoitetut pinnat voi hioa n. 2-24 h kuluttua. Presto LF+ on kevyttä levittää ja hioessa hiontapöly laskeutuu alas. Käytä tasoitteen levittämiseen teräslastoja.

3. Pohjamaalaus

Pohjamaalaamalla varmistetaan pintamaalin tartunta ja onnistunut, kaunis lopputulos. Pohjamaaleilla on parempi täyttö- ja peittokyky kuin pelkällä pintamaalilla. Pohjamaali tasaa alustan imevyyttä tehden hyvän pohjan pintamaalille. Maalaamattomat pinnat pohjamaalataan tarpeen mukaan 1-2 kertaan esim. Varma pohjamaalilla. Se sopii hyvin myös tapettien alle, antaen aikaa tapetin kohdistamiseen, mutta myös pintamaalin työstämiseen. Aiemmin maalatuilla, hyväkuntoisilla pinnoilla riittää tasoitettujen kohtien paikkamaalaus pohjamaalilla ennen pintamaalausta. Pohjamaali levitetään joko lyhyempi nukkaisella telalla, joka sopii hyvin levypinnoille, karkeampiin ja imevämpiin alustoihin voi käyttää paksunukkaisempaa telaa. Käytä aina jatkovartta maalatessasi, se helpottaa työn kulkua ja saat tasaisen lopputuloksen.

4. Pintamaalaus

Valitse pintamaali tilan ja vaadittavan kulutuksen mukaan. Täyshimmeä Harmony ja himmeä Joker sopivat hyvin olo- ja makuuhuoneisiin, ne toistavat värit pehmeinä, eivätkä korosta mahdollisia alustan epätasaisuuksia. Puolihimmeä Remontti-Ässä sopii hyvin kovemman kulutuksen tiloihin kuten keittiöön ja käytäville, sen pinta on hyvin puhdistettavissa. Luja-maaleilla on erinomainen puhdistettavuus ja kulutuksenkesto esim. keittiöihin, käytäviin ja autotallin pinnoille.

Rajaus

Seinänmaalaus aloitetaan rajaamalla pensselillä tai rajaajalla katon rajat, nurkat ja jalkalistan rajat. Listat voi irrottaa tai suojata ne maalarinteipillä. Teipit on poistettava aina rauhallisesti vetäen, kun maali on vielä märkää, ettei maali kuivu niiden päälle.

Maalin telaus ja levitys

Maali telataan nurkasta alkaen, huone kiertäen takaisin alkupisteeseen. Levitä maalia riittävästi vain pari telanleveyttä kerrallaan edestakaisin vedoin lattiasta katon rajaan ja päinvastoin. Heti levityksen jälkeen tasoita maali yhdensuuntaisin vedoin lattiasta kattoon. Sama toistetaan lattian rajasta katon rajaan hieman edellisen telauksen päälle, mutta edetään seinässä kohti keskeneräistä pintaa. Jotta pinnasta lopputuloksesta tulee tasainen ja kaunis, tehdään pintamaalaus kahteen kertaan. Anna maalin kuivua kerrosten välillä muutama tunti. Pidä telaa aina niin päin, että kahva, jossa telarulla on kiinni, kulkee keskeneräiseen suuntaan.

Maalausolosuhteet ja työvälineet

Jos tela piirtää paljon raitaa pintaan, voi olla, että telatessa käytettävä voima on liian suuri. Joskus telojen reunat kääntyvät rullasta katsoen ulospäin ja jättävät "makkaraa" pintaan. Leikkaa tällöin telan reunat pyöreiksi, pese tela ja anna kuivua ennen maalaamista.

Jos maalattavissa tiloissa on korkea lämpötila ja kuiva ilma, nopeuttaa se maalin kuivumista huomattavasti. Jos mahdollista, käännä pattereita maalaustyön ajaksi pienemmälle ja laita vaikkapa ilmankostutin huoneeseen. Ikkunat ja ovet on syytä pitää kiinni, vaikka itselle tulisikin kuuma. Tämä hidastaa maalin kuivumista ja antaa lisää työstöaikaa.

Yleensä maalipinnasta halutaan tasainen ja huomaamaton, joten paras tela on lyhytnukkainen mikrokuituinen tai huopatela. Maalimyyjä osaa auttaa sinua oikean työvälineen valitsemisessa.

Tikkurilan Maalilinjalta saat asiantuntijan neuvot kaikkeen maalaamiseen – aina ideasta toteutukseen.

Maalinjalle voit soittaa numeroon 020 191 2002 arkisin klo 8-19 tai chat tikkurila.fi.