Asiakaspalvelu

Yläpohjan lisäeristäminen

Suurin osa talon ulkovaipan kautta karkaavasta lämmöstä pyrkii katon kautta läpi. Yläpohjan lisäeristäminen on tärkeä ja kannattava toimenpide, mikäli ylä­pohjan eristepaksuus ei vastaa nykyisiä vaatimuksia ja talon lämmitysenergian kulutusta halutaan pienentää.

Lisäeristämisen voit tehdä eristelevyillä tai puhallettavilla eristeillä. Puhallettavan eristeen asentaminen etenkin ahtaaseen ja matalaan yläpohjaan on huomattavasti helpompaa kuin kokonaisten eristelevyjen tai -rullien asentaminen. Säkeissä myytävän puhallettavan eristeen voit levittää itse vaikka haravalla tai asentaa sen vuokrattavalla pienpuhalluskoneella. Varmista eristeiden soveltuvuus purueristeiden päälle.

1. Jos vanha eriste on purua, poista ensin märkä puru, mikäli sellaista on, ja tasoita purut sen jälkeen. Jos yläpohjassa on mineraalivillaa, varmista että vanhat eristeet ovat kuivia. Vaihda märät eristeet uusiin ja paikkaa katon vuotokohta.

2. Varmista räystäsalueen tuulensuojaus. Asenna tarvittaessa reuna-alueelle tuulisuoja, jonka yläreuna tulee vähintään 10 cm tulevan eristepinnan yläpuolelle.
Muista jättää vähintään 5 cm:n tuuletusrako tuulisuojan ja vesikaton väliin.

3. Asenna eristelevyt tai puhallus­villa huolellisesti paikoilleen. Huomaa, että ajan myötä puhalluseriste
painuu jonkin verran. Älä täytä yläpohjaa eristeellä mistään kohtaa aluskatteeseen tai vesikattoon asti, vaan jätä vähintään 10 cm:n tuuletusväli.

Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalin­toimittajan erityis­ohjeet ennen työn aloittamista.

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©