Asiakaspalvelu

Ohjeet tapetointiin


Sisäpintojen uusiminen kannattaa aloittaa katon maalauksella. Seuraavana vuorossa ovat seinäpinnat ja mahdollinen tapetointityö. Työn rajaamista kannattaa miettiä, koska kunnostamattomat pinnat ja listoitukset näyttävät usein nuhraantuneilta uusien pintamateriaalien rinnalla.

Tapettien materiaaleissa on runsaasti valinnanvaraa. Valitse tapettilaatu tarkasti.
Lastenhuone, eteinen, käytävä ja keittiö vaativat hyvää kulutuskestävyyttä. Vinyyli-pinta parantaa kosteudenkestävyyttä, ja tasainen pinta on helpommin puhdistetta-vissa. Oleskelutiloihin valitaan usein rohkeampi pintakuviointi. Päivänvalon kierto korostaa erilasia pintastruktuureja. Suuressa tilassa kohokuvioinen ja huokoinen pinta vaimentaa kaiuntaa ja parantaa akustiikkaa. Valonkestävyys voi olla merkittävä valintaperuste suurilla ikkunoilla varustetuissa oleskelutiloissa.

 

Paperitapetti
Perinteinen materiaali, jonka ominaisuuksiin vaikuttavat paperin paksuus ja pinta-käsittelyt.

Akrylaattitapetti
Akrylaattikerroksen ansiosta tapetti hylkii likaa ja kestää kostealla pyyhkimistä.

Vinyylitapetti
Vinyylitapetit ovat muovipintaisia ja kestävät pesua. Kohokuvioitu paksumpi tapetti antaa anteeksi seinän pienet epätasaisuudet.

Kuitutapetti eli non-woven-tapetti
Kuitutapetti ei turpoa eikä kutistu, joten se kiinnitetään painamalla kuiva tapetti liisteröidylle seinälle.

Tekstiilitapetti
Tekstiilitapetin pinnassa on erilaisia kuitukerroksia, jotka antavat pinnalle elävyyttä, peittävät seinän
epätasaisuuksia ja vaimentavat ääniä.

Maisematapetti eli fototapetti
Tapetissa on useasta tapettivuodasta koostuva suuri kuva, jonka voi tilata myös omasta kuvasta
tulostettuna.

Lasikuitutapetti
Tapetti kestää kovaa kulutusta ja sitä saa pintakuvioituna. Seinään liimattava ja päälle maalattava kohokuvioinen tapetti on myöhemmin hankala poistaa.

Maalattava tapetti
Lasikuitutapettien lisäksi maalattavia tapetteja saa myös kuitu- ja paperipohjaisina.

Tasoitetapetti eli easycover
Tasoitetapetti sopii esimerkiksi tekstiili- tai lasikuitutapetin päälle vanhan seinäpinnan tasoittamiseen.

Jokaisessa tapettirullassa on etiketti, josta löytyvät tapetin ominaisuudet, kuten kohdistus, pesunkestävyys, sopiva liisteröinti tai liimaus ja tapetointiohje. Tämä tuoteseloste kannattaa tutustumisen jälkeen ottaa talteen myöhempää tarvetta varten. 

 

Hyvä pohjustus

Tapetoitavan seinän tulee olla puhdas ja tasainen. Kiiltävät tapetit korostavat ja mattapinnat peittävät seinän epätasaisuuksia. Vanhan tapetin poisto onnistuu helpoiten, kun vanha tapettipinta kostutetaan lämpimällä vedellä, tapetin poistoaineella tai tapettiliisterillä. Vettä läpäisemätön vinyylipinta voidaan telata piikkitelalla tai irrottaa palstautuva tapetin pintakerros. Tämän jälkeen tapettijäämät irtoavat kostuttamalla.

Huokoiset alustat, kuten kuitulevy, lastulevy tai kipsilevy on pohjustettava esiliisteröinnillä. Pohjustetta levitetään erityisesti seinän ala- ja yläreunaan sekä nurkkien, ovien ja ikkunanpielien rajakohtiin.

Vaihtoehtoisia pohjustustapoja ovat pinnan käsittely tapettipohjusteella tai pohjamaalaus ennen tape-tointia. Maalauksella tasataan alustan imukykyä esimerkiksi tapetoitaessa vanhan paperitapetin päälle. Pohjamaalauksella varmistetaan myös, että pohjan värierot eivät näy tapetin läpi.

Tapetoitavalle levy- tai tasoitepinnalle voidaan liimata makulatuuripaperi, jolla saadaan tasalaatuinen tapetointialusta.

Liisteröinti

Erityyppiset tapetit vaativat erilaisia liistereitä. Tapettirullan tuote­selosteesta löydät kiinnitykseen soveltuvan liisterityypin.

Katkaise vuota noin 5–10 cm mitattua seinän korkeutta pidemmäksi. Huomioi katkaisussa mahdollinen kohdistuskuvio. Käännä vuotapino pöydällä liisteröintiä varten. Saat vuotapinosta pois rullauksen aiheuttaman jännityksen, kun rullaat vuotanippua rullauksen vastaiseen suuntaan. Jätä vuodan yläreunasta n. 2–3 cm kuivaksi.

Taita liisteröidyn vuodan alapää ensin kaksinkerroin liisteripinnat vastakkain. Taita seuraavaksi yläosa vastakkain siten, että liisteröimättä jätetty osa tapaa alaosan päälle. Lopuksi taita vuota nelinkerroin ja jätä vettymään käyttöohjeen mukaiseksi ajaksi. Kun tapetti on asetettu seinälle ja liisteri on kuivunut, se kutistuu entiselleen jolloin pienet rypyt ja kuplat oikenevat.

Tapetin kiinnitys

Aloita tapetointi ikkunaseinältä, jotta tapettien saumat näkyisivät mahdollisimman vähän päivänvalossa. Käännä tapetin yläosa suoraksi ja työnnä tapettia kohti kattoa siten, että yläreunaan jää sopiva leikkausvara siistiä rajausta varten. Tarkista luotilangalla, että tapetti tulee tarkasti pystysuoraan. Paina tapetin yläosa kiinni seinään ja aukaise alaosa suoraksi.
Kiinnitä tapetti lastalla tai tapettiharjalla edeten keskeltä ylöspäin ja alaspäin sekä lopuksi viistosti reunoille. Aseta seuraava vuota edellisen viereen niin, että reunat menevät muutaman millin päällekkäin.

Nurkkaan kannattaa tehdä aina pystysauma, jotta kulmakohta ei rypistyisi. Kiinnitä nurkkavuota muutama senttimetri seuraavalle seinälle. Aseta seuraava vuota hieman edellisen päälle melkein nurkkaan saakka ja tarkista, että vuota tulee pystysuoraan. Leikkaa päällekkäiset kerrokset mattoveitsellä teräslinjaaria apuna käyttäen ja poista leikatut nauhat.

Paksut tapetit asennetaan yleensä puskusaumaan, joten tapetti ei saisi seinällä juuri kutistua. Pieni saumarako ei kuitenkaan erotu häiritsevästi, kun pohjaväri on valittu oikein.

Jos haluat käyttää boordeja, kiinnitä ne lopuksi. Boordin takapinnalla on yleensä liima valmiina. Aseta tapetoinnin jälkeen jalka- ja pielilistat paikoilleen.

Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©