Asiakaspalvelu

Saunan panelointiAvaa tästä pdf-versio

Saunan panelointi joutuu alttiiksi suurille kosteus- ja lämpötilavaihteluille. Perusvaatimus on, ettei puulajista vapaudu pihkaa ja ettei puu kuumene voimakkaasti. Saunaan soveltuvia vähäpihkaisia ja huokoisia kotimaisia puulajeja ovat kuusi, leppä ja haapa.

Lämpökäsitelty puu on lisännyt osuuttaan juuri löylyhuoneen materiaalina. Lämpökäsittely parantaa puun kosteudenkestävyyttä ja muuttaa värisävyä tummemmaksi. Käsittelyssä puun lujuusominaisuudet hieman heikkenevät. Löylyhuoneen puupinnoille ei välttämättä tarvita pintakäsittelyä, jolloin puu­pinnan aito tuntuma ja tuoksu säilyvät. Tervaleppä vaihtaa väriään saunan kosteusvaihteluiden mukaan.

Paneelipinnat voidaan toki käsitellä saunasuojalla, mikä helpottaa puhtaana pitoa. Saunominen aiheuttaa suuren kosteusrasituksen, joten ehdottoman tiivis höyryn­sulku rakenteessa on välttämätön. Höyrynsuluksi asennetaan alumiinifoliopintainen pahvi eristekerroksen sisäpintaan. Alumiinipinta heijastaa myös karkaavaa lämpö­säteilyä takaisin saunatilaan.

Puuverhouksen ja alumiinipahvin väliin tehdään tuuletusrako (vähintään 20 mm). Paneelit voidaan kiinnittää pystyyn tai vaakaan. Pystypanelointia käytettäessä varmistetaan taustan tuuletus ristikoolauksella. Paneelit kiinnitetään piilonaulauksena tai erityisillä paneelikiinnikkeillä pontista tai uppoavakantaisella paneelinaulalla pintalaudasta.

Seinän alareunassa on vedeneriste, joka liittyy saumattomasti lattian vedeneristeeseen. Seinän alareuna on laatoitettu. Paneloinnin alareuna tulee laatoituksen päälle noin 100–150 mm:n korkeudelle lattian pinnasta.

Vaakapaneloinnin siisti lopputulos varmistetaan seuraamalla tarkasti ponttiin painumista ja vaakasuoruutta. Pystypaneelin suora ja siisti alareuna saadaan asennustyössä käytettävän tukilaudan avulla. Paneloitavan pinnan aloitus, etenemä ja lopetus suunnitellaan siten, ettei kumpaankaan reunaan jää liian kapeaa lautasiivua. Viimeinen lauta joudutaan kuitenkin yleensä sovittamaan vajaana paikoilleen. Vajaa lauta kannattaa ensin kiinnittää viimeiseen kokonaiseen lautaan ja asentaa paikoilleen yhdessä sen kanssa.

Paneelipintojen nurkat ja kulmat on suositeltavaa tehdä erilaisten listojen avulla, jotta rajauksista saadaan siistit. Listoituksiin kannattaa jättää hieman rakoa tai muutoin varmistua paneelin taustan esteettömästä tuuletuksesta.

1. Saunan sisäkaton ja yläpohjan välinen ilmatila tehdään tuulettuvaksi viereiseen kuivaan huonetilaan.

2. Asenna tarvittaessa märkätilaan soveltuva rakennuslevy tukevoittamaan lämmön­eristeen sisäpintaa.

3. Kiinnitä alumiinipintainen rakennuspaperi kattoon ja seiniin tiiviisti teipaten ja koroke­rimojen alle limittäen.

4. Liitä alumiinipaperin alareuna tiiviisti lattian vedeneristekerrokseen tai liimaa alareunan taitos tiiviisti laatoituksen yläreunan päälle.

5. Korokerimat 22 x 50 mm muodostavat naulausalustan sekä avoimen tuuletusraon paneeliverhouksen taustalle.

6. Kiinnitä kattopaneelit reunoiltaan avoimeksi ja taustaltaan tuulettuvaksi pinnaksi. Mitoita laudoituksen etenemä mielellään siten, että ensimmäinen ja viimeinen lauta tulevat tasaleveiksi. Kiinnitys onnistuu
sisustusnaulaimella tai paneelikiinnikkeillä.

7. Mitoita seinäpaneelien etenemä siten, ettei yläreunaan jää häiritsevän kapeaa siivua ja että laudoitus etenee tasaisesti kaikissa nurkissa. Siisti nurkka saadaan käyttämällä sopivaa päätylistaa.

8. Peitä seinä- ja kattoverhouksen välinen rako takaa avoimeksi jäävällä listalla, jotta verhouksen tuuletus ei esty.    

Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista. 

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©