Asiakaspalvelu

Puutarhaohje - Nurmikonhoidon ABC

Kaunis ja terve nurmikko ei synny itsestään. Tästä Nurmikonhoidon ABC:stä saat ohjeet, joiden avulla voit kasvattaa pihaasi todellisen vihreän maton.

Avaa tästä pdf-versio

Leikkaus

Nurmikko leikataan säännöllisesti 1–3 kertaa viikossa, ja kerralla korkeintaan 1/3 korren pituudesta. Leikkurin terien tulee olla terävät, jotta leikkauspinta jää mahdollisimman pieneksi ja haihdunta vähäiseksi. Leikkuujäte voidaan haravoida pois ja kompostoida, mikäli se jää paakuiksi nurmelle. Bioleikkuria käytettäessä leikkuujäte jätetään ravinnoksi nurmelle.

Kastelu

Kuivina kesinä nurmikkoa on kasteltava, mikäli sen halutaan pysyvän vihreänä. Riittävän paksu multakerros kasvualustana auttaa pitkinä poutakausina. Kastelu kannattaa tehdä iltaisin tai öisin, jotta vesi imeytyy varmimmin. Sadetusta pitää antaa kerralla noin 20 mm:n sadetta vastaava määrä. Voit laittaa sademittarin nurmikolle, jotta tiedät milloin vettä on annettu riittävästi.

Ravinteet

Nurmikko käyttää paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Keväällä ja kesällä nurmikolle annetaan typpipitoista nurmikkolannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Loppukesästä nurmikolle levitetään sille tarkoitettua syyslannoitetta, joka edistää kasvuston tuleentumista ja talvenkestoa. Myös tavallista syyslannoitetta voidaan käyttää nurmikolle. Kalkituksella vähennetään maan happamuutta. Sen ansiosta nurmikon on myös helpompi käyttää hyödykseen lannoitteiden tarjoamat ravinteet. Kalkitus voidaan tehdä lähes milloin vain, mutta ei kuitenkaan samaan aikaan typpipitoisen kevätlannoitteen kanssa. Hyvä idea onkin levittää kalkki jo lumen päälle. Muutaman viikon kuluttua lumen sulamisesta voidaan nurmelle levittää vuorostaan lannoite.

Hoito

Nurmikossa voikukat ja piharatamot ovat rikkakasveja. Ne voidaan kaivaa pois tai torjua nurmikolle tarkoitetulla rikkaruohontorjunta-aineella. Nurmikon kasvualusta myös tiivistyy vuosien mittaan. Tiivistyminen aiheuttaa juuristoon hapenpuutetta ja estää veden imeytymistä maahan. Silloin sammal valtaa helposti alaa ja nurmikko voi huonosti. Sammalta kasvava nurmikko kärsii useimmiten varjoisuudesta, liian tiiviistä kasvualustasta, happamuudesta tai märkyydestä. Sammalen torjunta tulisikin aloittaa näiden perusasioiden laittamisesta kuntoon. Sammalen saa kyllä nopeasti tapettua torjuntaaineella, mutta se ei korjaa sammaloitumisen syytä. Kannattaakin kokeilla, jos nurmikon ilmastoiminen auttaisi ongelmaan. Painele esimerkiksi talikolla reikiä nurmeen ja haravoi sitten reikiin hiekkaa. Ilmastointi voidaan tehdä tarpeen vaatiessa vaikka useita kertoja kasvukauden aikana.

Hyvin perustettu ja hoidettu nurmikko talvehtii yleensä hyvin. Keväällä voi tarvittaessa tehdä paikkauskylvöjä kuolleisiin kohtiin. Se tehdään niin, että rikotaan ensin maan pinta kunnolla, kylvetään siemenet ja sen jälkeen kylvös peitetään ohuella hiekan ja mullan seoksella. Kylvöksen ja uuden ruohikon kasteluun pitää kiinnittää erityistä huomiota.