Asiakaspalvelu

Pihagrillin asentaminen

Perustukset ja laatta

Pihagrilli perustetaan liikkumattomalle ja routimattomalle alustalle. Peruslaatan alapuolelle ja tarvittaessa myös sivuille asennetaan eristyslevyt suojaamaan maan routimiselta. Perustusten rakentaminen aloitetaan kuopan kaivamisella. Kuopan syvyyden tulee olla 50–100 cm riippuen maalajista ja grillin rakenteista. Kuoppa täytetään soralla, jonka jälkeen se tiivistetään vedellä ja tarvittaessa myös tärylevyllä.

Tasatun sorakerroksen päälle asennetaan routaeristyslevy.

Mittaa grillin alue ja laudoita seuraavaksi valulaatan reunat. Tässä ohjeessa on betonilaatta mitoitettu valitulle tiilille tasajakoiseksi. Asenna muottiin teräsverkko tai pituus- ja poikittaissuuntaisesti 2–3 harjaterästä vahvistamaan valettavaa betonilaattaa. Vala betonilaatta esimerkiksi kuivabetonilla, johon lisätään vesi. Varmista valun aikana, että teräkset nostetaan (esim. raudoituskorokkeella) keskelle laattaa.

Laatan paksuudeksi riittää yleensä 7–10 cm. Valun jälkeen laattaa on hyvä kastella muutaman päivän ajan halkeilun estämiseksi. Valu voidaan myös peittää muovilla kuivumisen ajaksi, jolloin veden haihtuminen hidastuu ja halkeilun vaara pienenee.

Muuraustyö

Tarkista mitoitus ennen varsinaisen muuraustyön alkua asettamalla ensimmäisen kerroksen tiilet ilman laastia laatan päälle. Sekoita sen jälkeen muurauslaasti lisäämällä valmistajan ohjeiden mukainen vesimäärä kuivalaastiin. Lasti voidaan sekoittaa tilavassa astiassa tai betonimyllyssä. Muuraa tiilet laastilla alustaan ja päistä toisiinsa.

Osa tiilistä joudutaan katkaisemaan. Tässä on hyvä käyttää katkaisulaikalla varustettua kulmahiomakonetta. Grillin tuliosan muuraamiseen voidaan käyttää tulitiiltä, joka kestää huomattavasti paremmin kuumuutta kuin normaali poltettu tiili.

Tasot ja ritilät

Muurauksen yhteydessä asennetaan sopivalle korkeudelle ritilän kannatusta varten 4–6 kpl noin 15 cm pitkiä terästappeja (esimerkiksi harjaterästä). Kun laitat ritilän kannatintappeja kahdelle kolmelle eri korkeudelle, voit säädellä grillauskorkeutta tarpeen mukaan. Grillin valmistuttua tappien varaan lasketaan muotoon leikattu ritilä.

Monimuotoisemmassa, sivutilallisessa grillissä voi olla myös erillisiä tasoja työtasona tai puiden säilyttämistä varten. Nämä tasot voivat olla betonista valettuja, jolloin ne valmistetaan samanaikaisesti pohjalaatan valun yhteydessä. Mittatarkat laatat valetaan tasaisen alustan päälle. Muurauksen yhteydessä tasoa kannattamaan asennetaan kaksi lattarautaa (leveys 4–5 cm ja paksuus 4–5 mm).

Grillin suojaus

Grillauskauden päätyttyä tulee grilli suojata sateilta ja tiiliä rapauttavalta jäätymiseltä. Se onnistuu helposti kevytpeitteellä, jonka avulla rakenteet pysyvät kuivina ja vaurioita ei pääse syntymään.

  

1. Soratäyttö
2. Routaeristelevy     
3. Betonilaatta
4. Tiilimuuraus     
5. Kannatustapit       
6. Grilliritilä


1. Soratäyttö     
2. Routaeristelevy     
3. Betonilaatta     
4. Lattaraudat
5. Betonitaso     
6. Kannatustapit       
7. Ritilä        
8. Tiilimuuraus


Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©