Asiakaspalvelu

Ohjeet laminaatin ja parketin asennukseen

Avaa tästä pdf-versio

Laminaattilattia on helppo asentaa ja pitää puhtaana. Se kestää kolhuja ja on edullinen. Laminaattilaudan runkona on 6–9 mm:n vahvuinen puukuidusta puristeena valmistettu HDF- tai MDF-levy, jonka päällä on kova laminaattikerros. HDF on runkomateriaalina kestävämpi kuin MDF. Tyypillinen laminaattilaudan koko on 192 x 1285 mm.

Kulutuskestävyyttä kuvaavia kotikäyttöön soveltuvia käyttöluokkia ovat tyypillisesti 31 ja 32. Tiloissa, joissa ei ole lattialämmitystä, laminaatti saattaa tuntua kylmältä materiaalilta. Näihin kohteisiin voidaan laminaatin alle asentaa lämpömatto, joka toimii samalla askeläänieristeenä ja alusmattona.
    
Lattiapinnoitteiden toinen kestosuosikki on lautaparketti. Parketin kestävyyteen vaikuttaa eniten pintakerroksena käytetty puulaji. Korkeamman ns. Brinell-arvon omaava parketti kestää paremmin kolhuja ja kulutusta. Parketin pintakerroksen paksuus on yleensä 2,5–4 mm, ja se voi kestää parhaimmillaan 3–4 hiontakertaa. Pintakerroksen alla käytetään pehmeämpiä ja halvempia puumateriaaleja, kuten esimerkiksi kuusta.

Ohutpuuparketissa pintakerros voi olla vain 1 mm:n paksuinen, jolloin kunnostus­hiontaa ei voida tehdä. Ohutpuuparketin runkorakenne on yleensä edullisempaa kuitulevyä. Tyypillinen parkettilaudan koko on 189 x 2200 mm ja paksuus 14–18 mm. Lautaparketti asennetaan yleensä kelluvaksi rakenteeksi ja kiinnitetään toisiinsa pontista liimaamalla tai lukkopontilla, kuten laminaattilattia.

Laminaatin ja parketin asennustyö

Lautaparketti tai laminaattilattia asennetaan kuivalle, tasaiselle, puhtaalle ja joustamattomalle alustalle. Alustan tasaisuuspoikkeama saa olla enintään 3 millimetriä kahden metrin matkalla. Tasaisuusvaatimuksesta johtuen vanhoja betonilattioita joudutaan usein tasoittamaan sementtisideaineisilla tasoitteilla.

Puulattia on usein epätasaisuuden lisäksi notkuva ja rakoileva, joten oikaisussa tarvitaan tasoitteiden lisäksi levytystä. Tarvittaessa runko on kuitenkin ensin tuettava notkumattomaksi ja sitten voidaan levittää tasoite lautalattialle asennetun suojapahvin päälle. Ohuen tasoitekerroksen kestävyys paranee, jos sidekerroksena käytetään lasikuituverkkoa. Tarvittaessa tasoitekerroksen päälle voidaan asentaa pontattu lastulevy joko kelluvana tai ruuvikiinnityksellä tasoitekerroksen läpi aluslattiaan.

Mikäli laminaatti tai lautaparketti asennetaan maanvaraisen betonilaatan päälle, edellytetään asennusalustaksi yleensä höyrynsulkumateriaalia ja joustavaa asennusmattoa. Tasaisen betonilaatan päällä olevaa ehyttä muovimattoa ei tarvitse poistaa, vaan asennusmatto voidaan levittää suoraan muovimaton päälle.

Parketti- ja laminaattipinnoite elää levypintana vuodenaikojen mukaan ilmankosteuden ja lämpötilan vaihdellessa. Parketin reunoille jalkalistan alle on jätettävä liikevaraa  5–8 mm. Raskaiden kiintokalusteiden alle ei voi jättää parkettia tai vaihtoehtoisesti parkettipinta on näiltä osin rajattava liikuntasaumoilla.

 

1. Kiristetty lautalattia 2. Rakennuspaperi 3. Kuitu­vahvisteinen tasoite 4. Tarvittaessa lastulevy 5. Joustava asennusmatto 6. Laminaatti tai lautaparketti

 

1. Betonilaatta 2. Tarvittaessa tasoite 3. Höyrynsulku ja asennusmatto 4. Laminaatti tai lautaparketti

1. Tasainen betonilaatta 2. Ehyt muovimatto 3. Asennusmatto 4. Laminaatti tai lautaparketti


Asennuksen työjärjestys

 


1. Asenna tarvittaessa höyrynsulku 200 mm limityksin.

2. Levitä asennusmatto sopivalle leveydelle työn aloitusreunalle. Asennusmattoa voidaan lisätä työn edistymisen mukaan, jotta lattialla on helpompi työskennellä.

3. Mittaa lattia-alueen suorakulmaisuus, leveys ja pituus. Mitoita ensimmäinen parkettilauta siten, että myös viimeinen lauta voitaan leikata sopivan leveäksi. Jos huone ei ole tasaleveä, sahaa ensimmäinen ja viimeinen lauta hieman kiilamaiseksi. Pituussuunnassa mitoitus onnistuu siten, että lautojen jatkokset limittyvät sopivalla etenemällä eikä lautojen alku- tai loppupäähän jää liian pieniä jatkopaloja.

Parkettilaudat pyritään asentamaan pääasiallisen valon tulo- ja kulku­suunnan mukaisesti.

4. Mitoita ensimmäinen lauta apulaudan avulla oikeaan muotoon ja sovita
paikoilleen apukiiloja käyttäen.

5. Mitoita seuraavan laudan pituus siten, että jatkokset limittyvät sopivasti ilman liiallisia hukkapaloja. Yleensä sopiva aloituspala on edellisestä laudasta jäljelle jäänyt pala.

6. Tee lattian läpi tuleville putkille asennuspalat poraa ja pistosahaa apuna käyttäen.

7. Muotoile viimeinen lauta seinän mukaiseksi siten, että reunaan jää 5–8 mm:n liikevara.

8. Jos viimeinen lauta on kovin kapea, liitos onnistuu helpommin siten, että ensin liitetään yhteen viimeinen ja toiseksi viimeinen lauta ja sitten nämä asennetaan yhdessä paikoilleen.

9. Laudoituksen jälkeen poista kiilat ja asenna jalkalistat.


Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.