Asiakaspalvelu

Ohjeet korkkilattian asennukseen

Ostoslista korkkilattian asennukseen

✓ Puhdistus- ja tasoitetarvikkeet pohjan mukaan

✓ Mitta

✓ Merkkausliitu/värilanka

✓ Teräsviivain

✓ Puhdistusliinoja

✓ Liimakampa

✓ Mattoveitsi

✓ Jiirisaha

✓ Korkkilaatat

✓ Laattaliima

✓ Jalkalistat ja kiinnikkeet 


Korkkilattia on joustava, askelääntä eristävä ja jalan alla lämmin pintamateriaali, joka soveltuu kodin kuiviin tiloihin. Korkkirakeet puristetaan korkeassa paineessa ja lämpötilassa liiman avulla laatoiksi. Laatan pintaan voidaan myös liimata korkkiviilu, jolloin pintakuvio on luonnon korkille ominainen.

Korkkilaatan pinta voi olla hiottu, vahattu, öljytty tai lakattu. Laatta voidaan myös pinnoittaa PVC-kalvolla.

• Hiottu korkki on asennuksen jälkeen käsiteltävä vahalla, öljyttävä tai lakattava. Pinnoitteeseen voidaan myös lisätä väriaineita.

• Valmiiksi tehtaalla vahattu tai öljytty pinta säilyttää hyvin aidon korkin tunnun ja soveltuu pienempää kulutuskestävyyttä vaativiin tiloihin. Pinta on helppohoitoinen ja käsiteltävissä uudelleen.

• Lakka muodostaa pintakalvon, joka on lujuusominaisuuksiltaan hieman vahattua tai öljyttyä kestävämpi.

• PVC-pinnoitetulla korkilla on pienin huoltotarve ja yleensä paras kulutuskestävyys. Laatan pohjapintaan on yleensä liimattu vinyylikalvo estämään muodonmuutoksia ja parantamaan liimattavuutta.

 

Korkkilaatan tyypillinen koko on 300 × 300 mm ja paksuus 3,2–6,3 mm. Laattoja säilytetään huonetilassa vähintään pari vuorokautta ennen asennusta ja paketit avataan vasta asennustyön alkaessa. Huonelämpötilan tulee olla vähintään +18 °C. Laatta kiinnitetään alustaan märkäliimauksena laatan valmistajan suosittelemalla liimalla liimausohjeen mukaisesti.

Alustaksi soveltuu betoni tai puukuitulevylattia. Muiden lattioiden osalta varmista soveltuvuus materiaalinvalmistajalta. Alustan tulee olla kuiva, puhdas ja imevä sekä erityisesti tasainen, koska korkin PVC-pinta peilaa herkästi alustavirheet. Soveltuvuus lattialämmityskohteissa on aina varmistettava erikseen, koska osassa korkkilaattatuotteita lämmönkestävyys ei ole riittävä.

Betonilattian tulee olla hyvin kuivunut. Suhteellinen kosteus normaalilla arviointisyvyydellä ei saisi ylittää 85 %. 10–30 mm:n syvyydessä suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 75 %.

Laattojen asentaminen

 

1. Etsi huoneen keskipiste A piirtämällä apuviivat merkkausliidulla keskeltä B-seinää keskelle B1-seinää ja sitten keskeltä C-seinää keskelle C1-seinää. Varmista, että linjat ovat kohtisuorassa toisiaan vasten.

2. Tarkista irtolaattojen avulla, että seinien viereinen laatta jää riittävän (vähintään 10 cm) leveäksi. Siirrä tarvittaessa asennusristikkoa siten, että reunoille ei jää liian kapeita suikaleita.

3. Sekoita laattoja eri paketeista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen. Levitä liima tasaisesti huoneen ensimmäiseen neljännekseen, mutta ei reunalaattojen alle. Noudata tarkoin liiman valmistajan ohjetta huomioiden liiman avoin aika.
 
4. Asenna laatat keskeltä alkaen merkittyjen vii-vojen mukaisesti. Paina kukin laatta yksitellen pohjaan kiinni ja hierrä sitten koko kiinnitetty alue tiukasti alustaan kiinni. Poista tuoreet liimatahrat heti veteen kostutetulla kankaalla. Myöhemmin tahrat irtoavat Xyleenillä, mutta silloin puhdistettu alue on vielä pyyhittävä pesuaineliuokseen kostutetulla kankaalla.

5. Mittaa reunalle tulevien vajaiden laattojen leveys ja leikkaa tarvittava määrä laattoja.

6. Levitä liima reuna-alueen pintaan ja asenna reunalaatat paikoilleen samalla tavalla kuin kokonaiset laatat.

Kun laatat asennetaan tämän ohjeen mukaan, ovat saumat samansuuntaisia seinälinjojen kanssa. Laatat voidaan asentaa myös esimerkiksi 45 asteen kulmaan. Asennusta ohjaavien suuntaviivojen on kuitenkin aina oltava kohtisuorassa toisiaan vasten. Tämän ohjeen mukaan voidaan asentaa myös muut vastaavat alustalle liimattavat laattapinnoitteet. Korkkilattia on mahdollista tehdä myös kelluvana lukkopontilla varustetusta korkkipintaisesta laminaatista. Asennus tehdään samoin kuin laminaattilattian asennus. Tuotteissa on tyyppi- ja mallikohtaisia eroja, joten noudata tarkoin valmistajan ohjeita.

 

Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©