Asiakaspalvelu

Ohjeet kipsilevyseinän asentamiseen


Ostoslista kipsilevyseinän asentamiseen:

Kipsilevyt

Mitallistettu puutavara/metallirangat

Kiinnitysruuvit

Ruuvinväännin

Mattoveitsi

Saha

Mitta

✓ Rasiaterä

Timpurinkynä

✓ Kipsilevytasoite

Teräksinen levityslasta           

Kartonkisaumanauha

Hiomapaperia


Käytä seinän runkotolppina kuivaa mitallistettua puutavaraa tai metallirankaa 60 cm välein. Täydennä tolppajakoa tarvittaessa niin, että pystyt kiinnittämään kipsilevyt myös aukkojen kohdalle ja nurkkiin. Mieti samalla myös levyjen asennus­järjestys. Ensin asennetaan kokonaiset levyt, sitten määrämittaan leikatut levyt.


Asenna seinärunkoon rungon tasolle tukirakenne niihin kohtiin, joihin kiinnitetään kalusteita, naulakko, sähkörasia, hanakulma tms. Tukirakenteena voit käyttää tukevaa lautaa tai
1 mm:n paksuista peltiä.

Ulkoseinän lämpöeristäminen ja väliseinän äänieristäminen kannattaa tehdä vasta sitten, kun toisen puolen levyt on asennettu. Käytä eristeenä korkeintaan runko­tilan paksuista mineraalivillaa, jotta pursuava eriste ei pullista levyjä.

 

1. Ruuvaa kokonaiset kipsilevyt paikoilleen niin, että levyn reunaohennetut sivut tulevat vastakkain. Varmista, että ruuvin kannat tule-vat kartongin pinnan tasoon tai uppoavat siihen hieman. Levyn reunassa käytä ruuvi­välinä k 200 mm ja levyn keskellä k 300 mm.

2. Aukon kohdalle asenna kokonainen kipsilevy ja ruuvaa levy kiinni. Lovea levy sen jälkeen oikean kokoiseksi.

3. Sähkörasioiden kohdalle ja muihin tarvittaviin kohtiin tee levyyn sopivan kokoinen aukko ennen levyn kiinnittämistä.

4. Kohtaan, johon kokonainen kipsilevy ei mahdu, tee määrä­mittainen levy. Leikkaa kipsilevyn kartonki mattoveitsellä, taita levy ja leikkaa takakartonki.

5. Viistä leikattu levyn reuna matto­­veitsellä 45 asteen kulmaan. Viiste helpottaa saumaustyötä. Ruuvaa määrämittainen levy paikalleen.

6. Ennen levyjen saumaamista anna levyjen olla paikoillaan vähintään kaksi viikkoa ja varmista, että sisälämpötila on vähintään +10 astetta. Jos ruuvien kannat ovat koholla, viimeistele ne ruuvaamalla kannat kartongin tasoon.

7. Levitä pölyttömään saumaan kipsilevytasoite ja paina saumakartonki tasoitteeseen. Levitä ylipursuava tasoite saumanauhan päälle. Anna tasoitteen kuivua.

8. Levitä uusi kerros tasoitetta, jolloin nauha jää tasoitteen sisään. Anna tasoitteen kuivua. Mikäli tasoitteeseen jää kohoumia, hio ne ennen pintatasoitteen levittämistä.

9. Ennen pintatasoitteen levittämistä poista hiontapöly. Tee pintatasoitus levittämällä sauman molemmin puolin vähintään 20 cm leveä tasoitekerros. Kun tasoite on kuivunut, hio saumakohdat sileiksi. Tarvittaessa ylitasoita ja hio saumakohta vielä kolmanteen kertaan.

 


Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.

Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©