Asiakaspalvelu

Ohjeet ikkunan ja ulko-oven asentamiseen

Ostoslista ulko-ovien ja ikkunoiden asentamiseen:

✓ Ikkunat

✓ Vesipellit

✓ Vatupassi

✓ Kannatuspalat ja asennuskiilat

✓ Vasara

✓ Mitta

✓ Kiinnitysruuvit

✓ Ruuvinväännin

✓ Mineraalivillaa / polyuretaanivaahto

✓ Solumuovinauha

✓ Elastinen saumamassa 

Ulko-oven asentaminen

Oven käyntivälit on tarkasti mitoitettu toimivuuden ja lämmöneristävyyden vuoksi. Siksi myös asentaminen on tehtävä erittäin huolellisesti.

 

1. Tarkista, että kynnyksen alusta on vaakasuorassa ja oikaise se tarvittaessa. Karmia ei saa asentaa suoraan betonilattian päälle. Asenna kosteuseristeeksi karmin alle bitumikaistale ja sen päälle lämpöeristekaistale. Liimaa bitumikermikaistale alustaansa elastisella saumamassalla tai bitumiliimalla. Varmista ilmatiiveys lopuksi tiivistämällä elastisella saumamassalla myös kynnyksen ja asennusalustan saumakohta. Mikäli lattian pintavalu on tekemättä tai jostain muusta syystä karmia ei voi asentaa tukevalle alustalle, asenna pystykarmien alle ja kynnyksen keskikohtaan asennustuet painumisen estämiseksi.

2. Asenna karmi paikoilleen seinän sisäpinnan tasoon tai kivirunkoisessa talossa seinäeristeen kohdalle. Kiilaa karmi kiinnityspisteiden yläpuolelta, saranoiden kohdalta ja lukkoraudan takaa oviaukkoon sekä sisä- että ulkopuolelta niin, että karmin saranasivu on pystysuorassa sekä syvyys- että sivusuunnassa. Tarkista samalla myös karmin ristimitta.

3. Kiinnitä karmi ruuveilla seinän runkorakenteeseen. Kiristä saranasivun ruuvit tiukkaan ja asenna ovilevy saranoille. Suorita lopullinen karmin kiristys ja varmista, että karmi on edelleen suorassa ja että ovi avautuu ja sulkeutuu moitteettomasti ja käyntivälit oven reunoilla ovat samansuuruiset.

4. Katkaise asennuskiilojen karmin ohi tuleva osuus (jätä siis kiilat pysyvästi tukemaan karmia rakennuksen runkoon) ja tiivistä karmin ja rungon välinen sauma mineraalivillalla. Tiivistä sauma sisäpuolelta ilmatiiviiksi asentamalla saumaan umpisoluinen solumuovinauha ja viimeistele sisäpinta elastisella saumamassalla.

Mikäli käytät tiivistämiseen polyuretaanivaahtoa, ­se voi paisuessaan pullistaa karmia. Estääksesi tämän tee vaahdotus kahdessa pienessä erässä. Suojaa karmin sisäpuolen pinnat vaahdon leviämisen varalta. Täytä vaahdolla vain noin 2/3 karmin leveydestä.

5. Kiinnitä sisäpuolen listat. Asenna kiinnitysreikien peitetulpat ja mahdolliset irtohelat.

6. Asenna kynnyksen ulkopuolelle vesipelti ja viimeistele asennus vuorilaudoilla.

Ikkunan asentaminen

Varastoi ikkunat korokkeiden päälle tuuletettuihin sisätiloihin niin, etteivät ne pääse kaatumaan. Poista laseissa olevat tarrat mahdollisimman pian, ettei aurinko jätä tarrasta jälkeä lasipintaan.

Jos ikkunat joutuvat asennuksen jälkeen alttiiksi kolhuille, pölylle, roiskeille tai kosteudelle, voit suojata ne muovikalvolla lyhytaikaisesti. Mikäli laseihin tai puitteiden maalipintoihin tulee maali- tai rappausroiskeita, puhdista ne mahdollisimman pian, ettei roiskeista jää pysyviä jälkiä.

Kiinnitys1. Ennen asennusta irrota ainakin sisäpuitteet karmista. Aseta irrotetut puitteet asennuksen ajaksi puhtaalle tasaiselle alustalle. Varo, etteivät puitteiden reunat vahingoitu. Käytä alla korokkeita tai sopivaa pehmyttä materiaalia.

2. Aseta ikkuna-aukon alareunaan kannatuspalat tilkevaran muodostamiseksi. Nosta karmi ikkuna-aukkoon kannatuspalojen päälle siten, että sisäkarmi asettuu samaan linjaan sisäseinän kanssa. Kivirunkoisessa seinärakenteessa asenna ikkuna keskelle eristeosaa.

3. Varmista vatupassilla, että karmi on suorassa niin pysty-, vaaka- kuin syvyyssuunnassakin. Mikäli irrotat ikkunan kaikki puitteet, varmista myös karmin ristimitta ennen karmin kiinnittämistä.

4. Käytä karmin kiinnitykseen kiinnitysreiän halkaisijan paksuista, riittävän pitkää ruuvia. Kiinnitä karmi ensin neljällä ruuvilla pystysivuilta säätäen samalla niin, että ulkopuitteen käyntiväli on samansuuruinen joka puolelta.

5. Aseta asennuskiilat karmin ja runkorakenteen väliin sekä sisä- että ulkopuolelta lähelle karmin nurkkia kiinnitysruuvien ja mahdollisen välikarmin kohdalle, jonka jälkeen kierrä ruuvit kaikkiin reikiin. Varo, ettei ruuveja kiristettäessä karmi väänny tai sen nurkkaliitokset aukea.

 

6. Varmista puitteiden toimivuus ja suorita tarvittaessa hienosäätö kiertämällä puitteissa ja karmissa olevia poratappisaranoita.

7. Poista asennuskiilat ja tiivistä karmin ja seinän sekä kahden vierekkäisen karmin väliset saumat mineraalivillalla. Tiivistä sauma sisäpuolelta ilmatiiviiksi asentamalla saumaan umpisoluinen solumuovinauha ja viimeistele sauma elastisella saumamassalla. Mikäli käytät tiivistämiseen polyuretaanivaahtoa, se voi paisuessaan pullistaa karmia. Estääksesi tämän tee vaahdotus kahdessa pienessä erässä. Suojaa karmin sisäpuolen pinnat vaahdon leviämisen varalta. Täytä vaahdolla vain noin
2/3 karmin leveydestä.

8. Mikäli ikkunan mukana tulee irrallisia pintaheloja ja kiinnitysreikien peitetulppia, asenna ne paikoilleen. Kiinnitä sisäpuolen listat ikkunan karmiin.

9. Asenna ulkopuolen vesipelti sille varattuun tilaan alakarmirakenteeseen. Kallista vesipelti ikkunasta poispäin ja ulota se vähintään 3 cm seinäpinnasta ulospäin. Asenna vuorilaudat.

 

Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.