Kori
0 tuotetta.
0 tuotetta.
Lainsäädäntö ohjaa asumisen aikaista turvallisuutta vain paloturvallisuuden osalta. Turvallisuutta voidaan kohentaa vapaaehtoisilla turvallisuutta parantavilla turvavälineillä.
Jokaisen asunnon ja vapaa-ajan asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti. Palovaroittimet suositellaan sijoitettavaksi kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteistiloihin sekä ylimmässä kerroksessa portaikon yläpuolelle.
Palovaroittimen oikea paikka on katossa vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista esineistä. Tarkemmat asennusohjeet tulevat palovaroittimen mukana.Normaalioloissa varoittimen 9 V:n paristo kestää noin vuoden. Testaa kuitenkin palovaroittimen toiminta säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa. Voit käyttää varoittimessa myös ns. 10 vuoden paristoa, jolloin pariston vaihtoväli on huomattavasti pidempi.
Vuoden 2009 helmikuun jälkeen valmistuneissa asunnoissa tulee olla sähköverkkoon kytketty palovaroitin, jossa on akku- tai paristovarmennus. Myös näiden toiminta on testattava säännöllisesti.
Sammutuspeite on joka kodin alkusammutusväline. Se soveltuu hyvin sähkölaite- ja kattilapalojen alkusammutukseen. Sammutuspeitteitä on hyvä olla vähintään yksi asuinkerrosta kohti. Sijoita sammutuspeite keittiössä lieden läheisyyteen.
Käsisammuttimia on sekä neste- että jauhesammuttimia. Niitä on eritehoisia ja -kokoisia. Suositeltavaa on hankkia kotiin vähintään 6 kg:n sammutin. Käsisammutin on hyvä alkusammutusväline neste- ja sähköpaloihin. Käsisammuttimet on tarkistettava ja huollettava kahden vuoden välein. Jätä tämä huoltoliikkeen tehtäväksi. Sammuttimen kyljestä löydät sen viimeisimmän tarkistuspäivän. Kymmenen vuoden kuluttua sammutin pitää poistaa käytöstä.
Liian aikaisin suljettu tulisijan pelti tai poistoimurin käytöstä johtuva alipaine voi aiheuttaa hiilimonoksidi- eli häkämyrkytysvaaran. Uudisrakennuksissa savuhormin sulkupellissä tulee olla 3 prosentin aukko, jolla varmistetaan savukaasujen pääsy ulos myös silloin, kun pelti on suljettu liian aikaisin. Tämän aukon voi tehdä myös vanhan talon savupeltiin jälkikäteen leikkaamalla savupellin kulmasta palan pois.
Hiilimonoksidi eli häkä on väritön ja hajuton kaasu, joten sen havaitseminen on vaikeata ja siksi se on vaarallinen. Häkävaroitin ei ole pakollinen varuste, mutta se on suositeltava.
Häkävaroitin asennetaan huonetilaan, jossa sijaitsee polttoainetoiminen laite, kuten takka tai kaasuhella. Kattoon asennetun varoittimen tulee olla vähintään 30 cm:n etäisyydellä seinästä. Seinään asennetun varoittimen tulee olla vähintään 15 cm:n etäisyydellä katosta. Mikäli hankit yhdistetyn palo- ja häkä-varoittimen, sijoita se palovaroittimen sijoitusohjeen mukaisesti.
Kaasuvaroitin lisää turvallisuutta tiloissa, joissa käytetään kaasua, kuten keittiössä, mökillä ja matkailuajoneuvoissa. Kaasuvaroitin antaa hälytyksen, mikäli kaasua esiintyy ilmassa.
Nestekaasuvaroitin asennetaan seinälle lähelle lattianrajaa noin 10–30 cm lattiasta, koska nestekaasu on ilmaa raskaampaa ja vuotaessaan se painuu alas.
Kaasuvaroitin asennetaan joko 12 V:n pistokkeeseen tai 230 V:n verkkovirtaan lähelle paikkaa, jossa mahdollinen kaasuvuoto voi esiintyä. Varmista, että hälytysääni kuulu makuuhuoneisiin. Kaupunkikaasu ja maakaasu ovat ilmaa kevyempiä, joten näiden osalta kaasuvaroitin on asennettava katon rajaan 1–2 metrin etäisyydelle kaasulaitteesta.
1. Sijoita palovaroitin keskeiselle paikalle kattoon.
2. Sijoita häkävaroitin seinälle vähintään 15 cm:n etäisyydelle katosta tai kattoon vähintään 30 cm:n etäisyydelle seinästä.
3. Sijoita nestekaasuvaroitin noin 10–30 cm:n korkeuteen lattianrajasta.
4. Sijoita kaupunki- ja maakaasuvaroitin katonrajaan 1–2 metrin etäisyydelle kaasulaitteesta.
5. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita ensisammutusvälineitä etenkin neste- ja sähköpaloihin.
Nämä työohjeet ovat yleisiä ohjeita. Tarkista aina materiaalintoimittajan erityisohjeet ennen työn aloittamista.
Lähde: PRKK | Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ©