Ajankohtaista

Leikkaanko alhaalta vai ylhäältä? Mitä työkaluja tarvitsen? Hämeenlinnan Kodin Terran myyntipäällikkö Tellervo Summanen antaa vinkit leikkaustalkoisiin.

1. Puista ja pensaista saa leikkaamalla kauniin tasaisia. Toiset lajit, kuten omenapuut, kaipaavat leikkaamista myös kestävyyden takia. Poista ainakin vioittuneet oksat ja huonot, terävät oksakulmat. Oksakulmia voi myös taivuttaa alas painojen avulla.

2. Suurimmalle osalle puita ja pensaita sopii leikkaus ennen lehtien puhkeamista. Mahlaa vuotavien puiden takia esimerkiksi luumu ja vaahtera on syytä leikata vasta silmujen puhkeamisen jälkeen kesällä.

3. Havupuut kestävät vain uuden vuosikasvun leikkaamisen. Niinpä esimerkiksi kuusiaitaa pitää alkaa muotoilla jo taimena. Poikkeus ovat tuijat, jotka sietävät rankkaakin leikkaamista.

4. Mitä alempaa leikkaat pensasaitaa, sitä alempaa se kasvattaa oksia. Jos siis haluat vanhasta, kaljuuntuneesta pensasaidasta tuuheamman, leikkaa se lyhyeksi, 10–15 senttiä korkeaksi.

5. Leikkaa hillitysti ja vähän kerralla. Mitä ronskimmin puuta leikkaa, sitä hanakammin se kasvattaa uusia versoja. Ota aina välillä muutama askel kauemmas saadaksesi perspektiiviä, ettet napsi yhdestä kohdasta liikaa.

6. Sähköisellä aitatrimmerillä saa tasaista jälkeä, kun taas puutarhasakset sopivat yksittäisten oksien poistamiseen. Poista oksa läheltä runkoa niin, ettei oksankaulus vahingoitu.

7. Jos mahdollista, suojaa kasvi auringon paahteelta leikkaamisen jälkeen.

8. Esikuvana Versailles’n puutarha? Geometrisiä muotoja voi saksia puksipuista. Niitä saa muotoiltua myös metalliverkon avulla.

9. Myös marjapensaista ja kesäkukista saa muotopuita. Varrelliset herukkapensaat sopivat pieneenkin pihaan. Verenpisarat, ruusut ja marketat saavat kauniin puumaisen rungon, jos ne talvetetaan oikein viileässä tilassa.

10. Puuvartisista, monivuotisista kasveista saa muotoiltua bonsain kasvua ohjaamalla. Kiinnitä muotoilemaasi oksaan pyykkipojalla siima tai köysi, jonka toinen pää on kiinni painossa.

Sivun alkuun